Update rechtszaak

Update rechtszaak

Gepubliceerd door Helge Sman, Er zijn 4 Reactie(s), Categorie Algemeen nieuws,

Geen zitting op 31 maart

De zitting van Gabbi bij de kantonrechter op 31 maart is uitgesteld. Om te voorkomen dat u voor niets naar Den Bosch komt en om u uitgebreider te informeren plaatsen wij deze extra nieuwsbrief.

Drie minuten

De rechtbank had maar 3 minuten uitgetrokken voor deze zaak. Er was namelijk eenzelfde soort procedure voor gepland als voor een verkeersovertreding. Omdat de zaak voor de kantonrechter komt heeft Gabbi geen recht op toevoeging  van een advocaat maar “mag” zij zichzelf verdedigen.

Prakken & D'Oliveira

Gabbi heeft ervoor gekozen toch een advocaat te nemen: mr. Marq Wijngaarden van bureau Prakken & D’Oliveira, een internationaal bekend advocatenkantoor dat opkomt voor de belangen van het individu en de rechten van de mens. Hun advocaten staan bekend als experts in hun vakgebied en hebben een reputatie die tot ver over de landsgrenzen reikt. De advocaat ziet het grote belang van de zaak. Hij wil daarom graag dat er veel publiek aanwezig is om de betekenis van de zaak te onderstrepen. Zodra we weten wanneer de zitting wel plaatsvindt laten we dat aan u weten.

Hiermee willen we voorkomen dat er in 3 minuten een nieuwe trend gezet wordt die grote gevolgen kan hebben voor iedereen die een helpende hand uitsteekt naar vluchtelingen die in een noodsituatie zitten en die misschien wel eens “onrechtmatig” in Nederland zouden kunnen verblijven. De ervaring leert dat 70% van de mensen die bij ons komen alsnog een verblijfsvergunning krijgt.

Onterecht stempel

Onrechtmatigheid is dus een stempel dat mensen maar al te vaak onterecht krijgen, want iemand die zich eenmaal gemeld heeft als vluchteling en asiel gevraagd heeft is niet onrechtmatig in Nederland, maar op een gegeven moment “uitgeprocedeerd”, zoals de IND dat noemt. Onze ervaring leert bovendien dat dit in ieder geval voor 70% niet klopt. Vaak zitten ze jaren in procedure (doordat de IND telkens in hoger beroep gaat) en zet de IND ze na een beslissing van de ene dag op de andere op straat, ook al is de uitspraak positief voor de vluchteling!

De mensen in de opvang zaten daar altijd om zo snel mogelijk een nieuwe procedure te starten. Door wachten op documenten, informatie en dergelijke was dit niet altijd in een paar dagen te regelen. Maar om te voorkomen dat ze in de periode tussen twee procedures op straat kwamen, regelden we opvang. Deze kwetsbare groep vrouwen en kinderen willen wij na alle ellende die ze al hebben meegemaakt niet aan het risico van misbruik, mishandeling en erger blootstellen. U kent de vele voorbeelden van schrijnende situaties uit onze nieuwsbrieven. De afgelopen 30 jaar hebben politie, ziekenhuizen, advocaten en vele instanties, zelfs de IND, met hetzelfde doel als wij vaak mensen naar ons doorverwezen.

Sneeuwbaleffect

We zien de boete dus als absoluut onterecht! We vinden het bovendien van enorm groot belang om de zaak te winnen omdat die grote gevolgen kan hebben voor alle mensen en organisaties die hulp verlenen aan vluchtelingen, die op een gegeven moment geen procedure hebben lopen. U kunt daarbij denken aan artsen, apothekers, psychiaters, particulieren, hulporganisaties en kerken die mensen opvangen. Het gaat in deze procedure dus om veel meer dan alleen de zaak tegen Gabbi.

Omdat veel andere organisaties subsidie van de overheid ontvangen kunnen zij alleen werken voor mensen die een procedure hebben lopen. Alle informatie van deze vluchtelingen wordt ook gedeeld met de overheid. De mensen die bij Gabbi aankloppen kunnen hier niet terecht omdat ze tussen twee procedures in zitten. Maar ze hebben wel tijd en rust nodig om de nieuwe procedure te kunnen starten. Wij vinden het onbegrijpelijk hoe Vadertje Staat de vluchtelingen in de kou zet en zijn verantwoordelijkheid aan de laars lapt.

Onafhankelijk

Wij maken op geen enkele manier aanspraak op overheidsgelden. Alles wordt bekostigd via donaties en de opbrengsten van rommelmarkten. Hierdoor zijn wij een van de weinige onafhankelijke stichtingen die vluchtelingenvrouwen en -kinderen begeleiden. Die onafhankelijkheid maakt dat we de overheid en haar uitvoeringsinstanties kritisch kunnen blijven volgen.

Hartverwarmend

Dat u als donateur dit waardeert hebben we gemerkt aan de hartverwarmende reacties op onze vorige nieuwsbrief. We hebben de donaties gebruikt om 13 van onze mensen een nieuw dak boven hun hoofd te bieden. De mensen zijn inmiddels gehuisvest en wonen gelukkig op fietsafstand van de school van de kinderen.

Uw steun

Intussen zijn er ook weer nieuwe aanmeldingen van vrouwen en kinderen die op straat staan of dreigen te komen. Zowel voor hen als voor de advocaat maken we kosten dus uw steun blijft nodig. Dat kan op allerlei manieren.
Als u anderen over ons werk wilt informeren, verwijs dan gerust naar de vele informatie op onze website. Bovendien is er een nieuwe folder van Stichting Vesta. Een mooi ontwerp van Janna van den Berg, te zien op haar site: http://bit.ly/2mIGKuY.
Ook kunt u ons volgen via Vesta’s facebookpagina http://bit.ly/2lGvwpe en twitteraccount @StichtingVesta waar we u zoveel mogelijk op de hoogte houden. Met het delen van deze nieuwsbrief en onze berichten op social media helpt u ons ook!

Voorts… zijn wij van mening dat er onafhankelijk toezicht moet komen op de IND.

Alleen met uw steun en bijdragen blijft ons werk mogelijk!

Uw giften zijn nog steeds meer dan welkom op NL41 TRIO 0254 6154 73

ten name van Stichting Vesta te ’s-Hertogenbosch

info@stichtingvesta.nl

Geen vrouwen en kinderen op straat!
4 Reactie(s)
 1. Datum: maart 30, 2017
  Reactie van: nicole schouten

  Wat vind ik dit erg. Je schaamt je toch om Nederlander te zijn. En dan heeft Wilders het nog niet eens voor het zeggen.

  Beantwoorden
  • Datum: april 21, 2017
   Reactie van: Elise van Bussel

   Dank je, Nicole, voor je steun. We denken in een rechtvaardig en fatsoenlijk land te leven, maar daar hoort wel een ander asielbeleid bij....

   Beantwoorden
 2. Datum: juni 7, 2017
  Reactie van: Ellen

  Weten jullie al wanneer de zitting alsnog plaats zal hebben? We willen er graag (opnieuw) publiciteit aan geven als het zo ver is. St. De fabel van de illegaal, Leiden

  Beantwoorden
  • Datum: oktober 31, 2017
   Reactie van: Elise van Bussel

   Ellen, er is nog steeds geen nieuws over een nieuwe zittingsdatum. Helaas.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *